Čorba od krompira
Sastojci:
- 2 veća krompira;
- 1 mrkva;
- 1 kockica gaude;
- 1 kašika pavlake za kuhanje ili kisele pavlake;
- kašičica suncokretovih sjemenki.
Priprema: Krompir i mrkvu stavite u malo zasoljenu vodu i kuhajte kojih 15-ak minuta. Kad su krompir i mrkva skuhani ostavite 1 dcl prokuhane vode, ispasirajte sa štapnim mikserom i dodajte sir gaudu (soli ne treba dodati zbog sira), jednu kašiku pavlake za kuhanje. Još malo ostavite na vatri koji minut, i zatim servirajte u tanjir i na čorbu još izrendajte malo mrkve i posipajte sa suncokretovim sjemenkama za bolji izgled i zdravi okus.
Čorba od mrkve i meda
Sastojci:
- 3 veće mrkvee;
- 2 manja praziluka;
- par cvjetova karfiola;
- 2 kašičice meda;
- 2 kašičice maslaca;
- pola litra bujona od povrća;
- 1 lovorov list;
- 1 kašika jogurta;
- malo soli;
- tostirani hljeb.
Priprema: U zagrijani manji lonac ubacite maslac, nasječen praziluk i karfiol i nastavite dinstati na laganoj vatri par minuta dok ne omekša. Dodajte mrkvu, med, lovorov list i dinstajte još dva minuta. Ulijte bujona od povrća i još kuhajte nekih desetak minuta. Kad sve omekša propasirajte sa štapnim mikserom (izbacite lovorov list), dodajte jednu kašiku jogurta i servirajte s tostiranim hljebom.
Čorba od povrća i komadića teletine ili dječji ragu
Sastojci:
- 1 kašičica maslaca;
- pola crvenog luka;
- 1 šoljica graška;
- 1 šoljica mrkve;
- 1 šoljica kukuruza;
- prstohvat soli;
- 20 dkg sitno narezane mekane teletine na najmanje komadiće.
Priprema: U manjoj šerpi zagrijte maslac, dodajte crveni luk i kad dobije zlatnožutu boju ubacite na kockice nasječenu teletinu, grašak, mrkvu i kukuruz i sve malo prodinstajte. Ulijte pola litra prokuhane vode i kuhajte još 20-ak minuta (u zavisnosti od kvaliteta mesa).
Izvor: Dječja posla
Izvor: Dječja posla
0 komentari:
Objavi komentar