ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Published listopada 02, 2017 by with 0 comment

Kremaste čorbe za djecu- I dio

Jesen samo što nije stigla, škola je već počela, svi smo se više-manje vratili u rutinu, sigurno se pitate, šta ćete danas pripremiti za ručak ili večeru svojim najdražim ukućanima, međutim, znate da dobiti ideju za novi obrok, za novi ručak, večeru nije uopšte lako. Borba s pronalaženjem ideja može biti iscrpljujuća. Evo nekoliko jednostavnih rješenja




Čorba od krompira
Sastojci:
  • 2 veća krompira;
  • 1 mrkva;
  • 1 kockica gaude;
  • 1 kašika pavlake za kuhanje ili kisele pavlake;
  • kašičica suncokretovih sjemenki.
Priprema: Krompir i mrkvu stavite u malo zasoljenu vodu i kuhajte kojih 15-ak minuta. Kad su krompir i mrkva skuhani ostavite 1 dcl prokuhane vode, ispasirajte sa štapnim mikserom i dodajte sir gaudu (soli ne treba dodati zbog sira), jednu kašiku pavlake za kuhanje. Još malo ostavite na vatri koji minut, i zatim servirajte u tanjir i na čorbu još izrendajte malo mrkve  i posipajte sa suncokretovim sjemenkama za bolji izgled i zdravi okus.

Čorba od mrkve i meda
Sastojci:
  • 3 veće mrkvee;
  • 2 manja praziluka;
  • par cvjetova karfiola;
  • 2 kašičice meda;
  • 2 kašičice maslaca;
  • pola litra bujona od povrća;
  • 1 lovorov list;
  • 1 kašika jogurta;
  • malo soli;
  • tostirani hljeb.
Priprema: U zagrijani manji lonac ubacite maslac, nasječen praziluk i karfiol i nastavite dinstati na laganoj vatri  par minuta dok ne omekša. Dodajte mrkvu, med, lovorov list i dinstajte još dva minuta. Ulijte bujona od povrća i još kuhajte nekih desetak minuta. Kad sve omekša propasirajte sa štapnim mikserom (izbacite lovorov list), dodajte jednu kašiku jogurta i servirajte s tostiranim hljebom.
Čorba od povrća i komadića teletine ili dječji ragu
Sastojci:
  • 1 kašičica maslaca;
  • pola crvenog luka;
  • 1 šoljica graška;
  • 1 šoljica mrkve;
  • 1 šoljica kukuruza;
  • prstohvat soli;
  • 20 dkg sitno narezane mekane teletine na najmanje komadiće.
Priprema: U manjoj šerpi zagrijte maslac, dodajte crveni luk i kad dobije zlatnožutu boju ubacite na kockice nasječenu  teletinu, grašak, mrkvu i kukuruz i sve malo prodinstajte. Ulijte pola litra prokuhane vode i kuhajte još 20-ak minuta (u zavisnosti od kvaliteta mesa).

Izvor: Dječja posla
      edit

0 komentari:

Objavi komentar