ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Published listopada 02, 2017 by with 0 comment

Bebin ručak: Karfiol i bundeva

Ovo jelo se može koristiti  za uvođenja mliječnih proizvoda ( pavlake) pod uslovom da su ostali sastojci prethodno uvedeni u bebinu ishranu. Super jelo jer slatkoća bundeve poništi kiselost pavlake.



Sastojci:
manji karfiol,
krompir,
dio bundeve ( muskatne tikve)
kašika pavlake
Priprema:  Krompir i  dio bundeve očistiti od kore i nasjeckati. Krompir nasjeckati na manje kocke, a bundevu na veće kako bi se skuhali u isto vrijeme. Cvjetiće karfiola odvojiti od stabljike.
Najprije u malo vode oko 5 minuta kuhati kockice krompira, a potom dodati kocke bundeve. Kada je sve polumeko, nakon oko 5 minuta, dodati cvjetiće karfiola i kuhati do mekog. Po potrebi dodati malo vode, ali samo toliko da povrće ima u čemu da se kuha.
Kad je povrće meko, ne prekuhano, izvaditi ga u bebin tanjir, izgnječiti viljuškom, ili izblendirati štapnim mikserom. Za blendiranje u blenderu je potrebna veća količina vode s čim bi dobili tečniju kašu, te se za ovo jelo to ne preporučuje.
U tako spremljenu gušću kašu dodati supenu kašiku punomasne pavlake, izmješati i poslužiti bebi da uživa.
Prema receptu iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte
      edit

0 komentari:

Objavi komentar