Čorba od jogurta i listića špinata
Sastojci:
1 kašika kokosovog ulja;
1 češanj bijelog luka (sitno nasjeckan);
1 mrkva;
150 gr listića mladog špinata;
pola slatkog krompira;
1 kašika jogurta;
prstohvat soli.
Priprema: U manji lonac ubacite kokosovo ulje, zatim u zagrijani lonac sitno narezani bijeli luk, nakon minut, dvije sitno narezane mrkve, listiće špinata, krompira, malo soli, dodajte pola litra već zagrijane vode i kuhajte kojih 20-tak minuta. Nakon toga prođite štapnim mikserom i dodajte jednu kašiku jogurta.
Čorba od paradajza
Sastojci:
1 kašičica maslaca;
pola crvenog luka;
1 manju mrkva;
pola litra pirea od paradajza
malo soli,
2 kašike mascarpone sira.
Priprema: U manji zagrijani lonac ubaciti maslac, pola nasjeckanog crvenog luka, mrkvu, malo prodinstajte, zatim ubacite paradajz i pola litre zagrijane vode, ostavite da se kuha još 10 min, dok mrkva ne omekša (oni koji prave čorbu od svježeg paradajza neka nakon 15 minuta ogule kožu) i sve ubacite u blender, dodajte prstohvat soli i šećera da se izgubi onaj kiseli okus paradajza i dodajte mascarpone.
Čorba od brokolija
Sastojci:
kockica maslaca;
pola crvenog luka;
1 mrkva;
pola brokule;
komadići karfiola;
pola slatkog krompira;
kašičica ovsenih pahuljica;
komadići sira gauda ili cheddar;
prstohvat soli, bibera;
kašika pavlake za kuhanje.
Priprema: U loncu srednje veličine zagrijte maslac, crveni luk, mrkvu, brokoli, komadiće karfiola, slatki krompir, ovsene pahuljice, prstohvat soli i bibera, timijana i nakon pola sata kuhanja na laganoj vatri sve dobro smiksajte sa štapnim mikserom i dodajte komadić gaude ili cheddara i pavlaku. Sve dobro još prokuhajte koji minut na laganoj vatri, prelijte u tanjir i odmah servirajte.
Izvor: Dječja posla
0 komentari:
Objavi komentar