ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Published listopada 02, 2017 by with 0 comment

Kremaste čorbe za djecu- II dio

Jesen samo što nije stigla, škola je već počela, svi smo se više-manje vratili u rutinu, sigurno se pitate, šta ćete danas pripremiti za ručak ili večeru svojim najdražim ukućanima, međutim, znate da dobiti ideju za novi obrok, za novi ručak, večeru nije uopšte lako. Borba s pronalaženjem ideja može biti iscrpljujuća. Evo nekoliko jednostavnih rješenja



Čorba od jogurta i listića špinata

Sastojci:

1 kašika kokosovog ulja;
1 češanj bijelog luka (sitno nasjeckan);
1 mrkva;
150 gr  listića mladog špinata;
pola slatkog krompira;
1 kašika jogurta;
prstohvat soli.
Priprema: U manji lonac ubacite kokosovo ulje, zatim u zagrijani lonac sitno narezani bijeli luk, nakon minut, dvije sitno narezane mrkve, listiće špinata, krompira, malo soli, dodajte pola litra već zagrijane vode i kuhajte kojih 20-tak minuta. Nakon toga prođite štapnim mikserom i dodajte jednu kašiku jogurta.

Čorba od paradajza

Sastojci:

1 kašičica maslaca;
pola crvenog luka;
1 manju mrkva;
pola litra pirea od paradajza
malo soli,
2 kašike mascarpone sira.
Priprema: U manji zagrijani lonac ubaciti maslac, pola nasjeckanog crvenog luka, mrkvu, malo prodinstajte, zatim ubacite paradajz i pola litre zagrijane vode, ostavite da se kuha još 10 min, dok mrkva ne omekša (oni koji prave čorbu od svježeg paradajza neka nakon 15 minuta ogule kožu) i sve ubacite u blender, dodajte prstohvat soli i šećera da se izgubi onaj kiseli okus paradajza i dodajte mascarpone.

Čorba od brokolija

Sastojci:

kockica maslaca;
pola crvenog luka;
1 mrkva;
pola brokule;
komadići karfiola;
pola slatkog krompira;
kašičica ovsenih pahuljica;
komadići sira gauda ili cheddar;
prstohvat soli, bibera;
kašika pavlake za kuhanje.

Priprema: U loncu srednje veličine zagrijte maslac, crveni luk, mrkvu, brokoli, komadiće karfiola, slatki krompir, ovsene pahuljice, prstohvat soli i bibera, timijana i nakon pola sata kuhanja na laganoj vatri sve dobro smiksajte sa štapnim mikserom i dodajte komadić gaude ili cheddara i pavlaku. Sve dobro još prokuhajte koji minut na laganoj vatri, prelijte u tanjir i odmah servirajte.

Izvor: Dječja posla
      edit

0 komentari:

Objavi komentar